Podcast de pedagogische driehoek

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 12:01

Aflevering 37 (Week van de hoogbegaafdheid editie!) van de podcast Een Intense Reis. De pedagogische driehoek. In de meeste gevallen hebben we het dan over de driehoek kind-ouders-school. Het lijkt voor veel mensen heel logisch dat we deze driehoek toepassen, maar het is een driehoek met veel diepte die we in het gesprek van vandaag gaan verkennen.

 

Marije Hofland van Een Intense Reis: Mijn gast van vandaag is Inge Planteydt. Inge heeft haar eigen praktijk BlinQ en zij is deskundige op het gebied van opvoeding van hoogbegaafde kinderen. Zij geeft lezingen en trainingen over hb-gerelateerde onderwerpen en opvoeding aan ouders, onderwijspersoneel en jeugdzorg. Daarnaast begeleidt Inge ouders van hoogbegaafde kinderen in vaak ingewikkelde gezinssituaties in een train-de-trainer setting. Daarbij neemt zij de hele eerder genoemde driehoek mee.

Vandaag nemen we dus een diepe duik in de pedagogische driehoek. Want wat als we breder kijken dan alleen de invulling van de hoeken. Wie maakt deel uit van de driehoek en op welk moment? Hoe zit een dergelijke driehoek exact in elkaar? Hoe zorg je er als ouder of leerkracht voor dat je jouw rol binnen de driehoek goed kunt pakken, zodat een kind kan leunen op de stabiele basis die je met beide poten van de driehoek neerzet en tot ontwikkeling kan komen? Wat doe je als het functioneren binnen deze driehoek niet zo makkelijk gaat, omdat er bijvoorbeeld sprake is van trauma bij kind en ouders? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de podcast.

Wil je na het beluisteren meer informatie Een Intense Reis? Kijk dan op de website: https://www.eenintensereis.nl/de-podcast/ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.