Wil je meer weten, bel of mail even naar Inge Planteydt,

deskundige hoogbegaafdheid.

telefoon: 0611325314

Even voorstellen:


Ik ben Inge Planteydt en kan bogen op een Hbo-opleiding (hulpverlening) en een lange carrière in de hulpverlening met uiteenlopende doelgroepen en werkplekken: van zwakbegaafd (zo werd dat toen genoemd) tot hoogbegaafd tot mensen met hersenletsel en van invalster tot (middel)manager.


Door mijn eigen kinderen leerde ik hoogbegaafdheid kennen in al haar veelzijdigheid: een spiegel en een opvoeduitdaging. Door mijn honger naar informatie en de behoefte tot verbeteringen in mijn eigen opvoedstrategieën ben ik de post-hbo-opleiding talentbegeleider van Novilo gaan volgen. In 2012 haalde ik mijn diploma (cum laude). Daarna aangevuld met de opleiding Trainer Practitioner.


Inmiddels begeleid ik ouders van (hoog-)begaafde kinderen, kinderen, scholen en samenwerkingsverbanden. Daarnaast geef ik interactieve lezingen, workshops, themabijeenkomsten  en trainingen Eigen-wijs opvoeden over de thema’s uit het Web Eigen-wijs opvoeden.

Sinds enkele jaren begeleid ik voor FeniksTalent hoogbegaafde (bijna)dropouts en hun gezin.

Daarnaast geef ik kenniscolleges voor Novilo. 


Ik ga aan voor kinderen die niet tot hun recht kunnen komen door een mismatch met de wereld. Door mijn eigen kinderen is mijn accent komen te liggen op (hoog-)begaafde kinderen. Ik wil graag hun ouders steunen, zodat zij zich gesterkt voelen om het beste voor hun kind neer te zetten. Wanneer zij strategieën en een goede attitude kunnen leren zijn mogelijk interventies, zoals therapieën voor de kinderen zelf misschien niet nodig. Ik vind het belangrijk dit zo min mogelijk te doen, omdat dit etiketterend en mogelijk selffulfilling kan werken.


Opvoeden is heel gewoon en tegelijkertijd zo belangrijk. Als opvoeder heb je de taak om je kind te leren om met zijn eigenschappen in deze wereld fijn te leven. Omdat (hoog-)begaafde kinderen anders zijn, is ook hun opvoeding anders. Vandaar dat je als opvoeder op een eilandje terecht kan komen. Ik hoop ouders van (hoog-)begaafde kinderen te kunnen meegeven dat het okee is om het anders te doen in de opvoeding. Om eigen-wijs op te voeden. Dan is mijn missie geslaagd. Ik kan kippenvel krijgen als ik zie dat ik heb bijgedragen aan iemands leerproces.


De eigenschappen die mensen me toedichten: authentiek, laat anderen de ruimte. Warm, respectvol, groot inlevingsvermogen (soms te), ik lok uit dat mensen hun verhaal aan mij vertellen, ga daar integer mee om. Ik kan ook confronteren, kom rustig over (ook of misschien juist wanneer mijn hoofd op hol is), ben creatief. Ik heb graag één op één contact en ga daarbij graag snel de diepte in. Kan volgend maar ook leidend zijn. Ik hou ervan de dingen met een vleugje humor te benaderen. Zelfspot is mij niet vreemd.


De training Eigen-wijs opvoeden is gebaseerd op een enquête die ik heb gehouden onder ouders van(hoog-)begaafde kinderen. Ik vroeg hen wat zij tegenkomen in de opvoeding van hun kind. Uit de antwoorden ontwikkelde ik het ‘Web Eigen-wijs opvoeden’.

 

De training Eigen-wijs opvoeden is gebaseerd op de thema’s uit het Web en dus op de opvoedpraktijk van de ouders. Ik vroeg in de enquête ook wat ze hebben geleerd over hoogbegaafdheid waar ze veel aan gehad hebben. Ook dat vind je terug in de training.


In de training wordt bovenal een veilige sfeer gecreëerd, waarin mensen diepere zaken aan de orde durven stellen. Ik geef veel theorie en zorg voor een goede toepasbaarheid daarvan. De vorm is daarbij ook belangrijk. Een speelse, soms humoristische stijl maakt dat mensen zich ontspannen en op hun gemak voelen, zonder dat de inhoud daarmee tekort wordt gedaan. In die omgeving kun je leren met elkaar en leren aan elkaar (reflectie op je eigen handelen/ houding). Daarnaast heb ik het lef om mensen een spiegel voor te houden. Dat ik naast theoretisch geschoold ook ervaringsdeskundige ben, geeft een meerwaarde aan de inhoud en maakt dat mensen zich echt begrepen voelen.


Door theorie-overdracht en allerlei werkvormen (line-ups, uitwisseling, quiz, acts, ervaringsoefeningen, reflectie op houding, uitwisseling van meningen, toepassen van de theorie, praten over cases enz.) worden ouders zich bewust van hun opvoedstijl en het effect daarvan op hun kind. Ze krijgen nieuwe tools en strategieën. De combinatie oudergroep en tegelijkertijd kindergroep, maakt dat we een peerplek creëren (voor zowel ouders als kinderen) en een brede transferbasis maken. De insteek komt zo op het hele gezinssysteem. En je bent lekker weg met het hele gezin. :) 

 


16-12-2014 ontving ik mijn certificaat van de opleiding tot trainer (Practitioner Trainer). Arjan van Dijk van Dynamiek reikte het uit.


November 2014 is de 100ste enquete ingevuld .

Inge heeft dit gevierd met het weggeven van een bosje bloemen en een gratis begeleidingsgesprek.

In 2016 kreeg Blinq een ruimte in Gouda.

Een gezellige coaching ruimte in een groene omgeving.